Πλατεία Κατράκη

Κεντρική πλατεία Γλυφάδας

  

Η πλατεία Βάσως Κατράκη, η κεντρική και παλαιότερη πλατεία της Γλυφάδας βρίσκεται μεταξύ της οδού Μεταξά και της Λεωφόρου Ποσειδώνος και καταλαμβάνει επιφάνεια 600 τετραγωνικών μέτρων. Σχεδιάστηκε το 1922, όταν έγινε και ο πρώτος σχεδιασμός της Γλυφάδας κι ήταν το κέντρο της πόλης. Κατάφυτη από ελιές κι ευκαλύπτους, είχε την ίδια έκταση που έχει και σήμερα με την μόνη διαφορά ότι η οδός Κονδύλη την διέσχιζε και την έκοβε στα δύο.

Γύρω της υπήρχαν καφενεία, ζαχαροπλαστεία κι εμπορικά καταστήματα ενώ το εσωτερικό της ήταν γεμάτο τους καλοκαιρινούς μήνες με τραπεζάκια . Επί Δημαρχίας Σάββα Λαζαρίδη η Κονδύλη σταματάει στην Μεταξά και η πλατεία ενοποιείται, αναμορφώνεται και ονομάζεται Πλατεία Μπιζανίου. Πλατεία Κατράκη θα ονομαστεί επί Δημαρχίας Θόδωρου Σπονδυλίδη ενώ επί Γιάννη Θεοδωρόπουλου θα πάρει τη μορφή που έχει σήμερα.

Με την αναμόρφωση του χώρου, που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Ασπασία Κουζούπη και Νέλλα Γκόλαντα, η πλατεία Κατράκη, ένα έργο που κόστισε συνολικά 1.750.000€ , κέρδισε έπαινο των βραβείων Δομές 2011 στην κατηγορία Το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2008-2010'.

Σήμερα είναι σημείο αναφοράς της πόλης. Σχεδόν ενοποιημένη με την πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου, είναι μια όαση στο κέντρο της Γλυφάδας, τόπος ανάπαυσης, συνάντησης και αναμονής των μαζικών μέσων μεταφοράς, που έχουν ως αφετηρία ή στάση τους δρόμους που την περιβάλλουν.

  
  
  

Διεύθυνση: Λεωφόρος Ποσειδώνος 591. - Τ.Κ. 166 75, Γλυφάδα.